YouTube - SEO
Wanneer je als bedrijf op zoek bent naar een audiovisueel product dat video productie-activiteiten combineert met marketingactiviteiten, dan zoek je een full stack-videomarketeer. Wij bij The Dare Company denken strategisch na over de verspreiding van jouw video onder de juiste doelgroep. Hierin spelen de videostrategie, de videocontent, de video-SEO en het videodistributieplatform een rol.
Op basis van jouw doelen en wensen produceren we een video en spelen we creatief in op het bedenken van videoconcepten. Door onze marketing achtergrond zijn we strategisch en weten we ervoor te zorgen dat jouw boodschap aankomt bij de juiste doelgroep.
Wat vooral belangrijk is bij videomarketing is het vindbaar maken van jouw video bij de juiste doelgroep. Daarom hieronder een lijst van onze werkzaamheden welke ervoor zorgen dat dit zo optimaal mogelijk gebeurt.
Video SEO Tips
Er kunnen verschillende SEO-werkzaamheden worden uitgevoerd voor een video. De SEO-werkzaamheden voor video zijn als volgt:
- Trefwoorden onderzoek
- Aanmaken van een bedrijfs YouTube kanaal
- Video-metadata optimaliseren
- Gebruiksbehoud en betrokkenheid verbeteren
- Video’s promoten
- Gebruik maken van YouTube SEO-tools
- Landingspagina video voor website maken (optioneel)
- Schrijven van een SEO geoptimaliseerde tekst voor de landingspagina
De werkzaamheden worden hieronder toegelicht.
Wil jij weten welke zoekintenties jouw bezoekers hebben en welke zoekwoorden zij hiervoor gebruiken?
Wij zoeken graag de juiste zoekwoorden voor je website uit!
Trefwoorden onderzoek
Verwante trefwoorden (zoekwoorden) zoeken
Zoals gebruikelijk bij SEO begint de optimalisatie van video’s met een grondig trefwoordenonderzoek. In deze stap worden relevante zoekwoorden in kaart gebracht.
Zoektrends analyse
Een andere manier is het zoeken van longtail zoekwoorden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de autocomplete-functie van YouTube. Hiermee worden de zoekwoorden binnen YouTube gevonden.
Zoekwoorden verzamelen
Je bent het vast wel eens tegengekomen: YouTube-video’s die verschijnen bij een normale zoekopdracht van Google. Deze vorm van verkeer wordt organisch verkeer genoemd. Dat is waarom het verzamelen en optimaliseren van je video’s voor deze zoekwoorden jouw kansen aanzienlijk vergroot om een hoge plaats te bemachtigen binnen de organische zoekresultaten van Google.
Video-metadata optimaliseren
Titel moet veel zoekwoorden bevatten
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de titel van een video het allereerste (en soms het enige) is waar zoekers naar kijken om de relevantie van de video in te schatten. Om die reden bevat de perfecte titel zoekwoorden waarvoor je wil ranken en vat deze tegelijkertijd het onderwerp van de video samen. Het is dus essentieel ervoor te zorgen dat de titel de aandacht trekt, zonder dat je valse beloften maakt of de boel overhypet (denk aan clickbait). Belangrijk is dat de titels niet langer zijn dan 60 tekens, omdat ze anders worden afgekapt.
Beschrijving optimaliseren
Ook hebben videobeschrijvingen een maximale lengte van 1.000 tekens zijn de eerste 100 tekens (2-3 regels) het belangrijkst. Dit is namelijk de hoeveelheid tekst die gebruikers te zien krijgen voordat ze op ‘Show more’ moeten klikken. Daarom is het belangrijk om de zoekwoorden die je wil targeten, CTA’s en links naar je social media-accounts aan het begin te plaatsen.
Eigen thumbnail maken
De thumbnail is het eerste wat de hersenen van een zoeker bereikt, omdat visuele informatie sneller wordt waargenomen dan tekstuele. In andere woorden: je thumbnail bepaalt voor een groot deel of zoekers je video bekijken of niet. Dat is waarom ik niet zou adviseren om te kiezen uit de thumbnails die YouTube automatisch genereert. Probeer in plaats daarvan je eigen thumbnail te maken. Allereerst, zorg ervoor dat de thumbnail er op alle apparaten even goed uitziet. Gebruik hiervoor de hieronder vermelde technische vereisten:
- 1280×720 pixels
- 16:9 ratio
- Kleiner dan 2MB
- jpg, .gif, .bmp, of .png-formaat
Daarnaast wil je natuurlijk ook dat je thumbnail in het oog springt zodat gebruikers op je video klikken. Ook is het een goed idee om wat tekst aan je thumbnail toe te voegen om deze informatiever te maken.
Video tag toevoegen
Je kan zoekers helpen met het vinden van je video’s door je video-tags te optimaliseren – ze verschijnen zelfs als ‘keywords’ in je broncode. Je kunt beter starten met langere, specifiekere tags (zoals ‘hoe train je een labradorpuppy’) om vervolgens naar algemenere zinnen (zoals ‘hondentraining’) te gaan. Daarnaast is het belangrijk de mensen die in je video’s voorkomen te taggen en de merknamen te benoemen.
Gebruikersbehoud en betrokkenheid verbeteren
Optimaliseren voor kijktijd
Binnen YouTube heb je de optie om de Watch-Time rapporten in te zien. Deze rapporten geven waardevolle informatie zoals de gemiddelde kijkduur, kijkersretentie en het gemiddelde percentage bekeken video’s. Door deze gegevens te analyseren kan je beter inspelen op de wensen van de kijker. Als je ziet dat kijkers al bij de intro afhaken, is dit misschien een teken dat deze te lang is. Als dat het geval is, probeer dan alle onnodige context weg te halen en meteen ter zake te komen. Als je wil dat kijkers ook andere video’s uit jouw kanaal kijken, overweeg dan om verwijzingen naar jouw andere video’s te maken. Dit kan je zowel rechtstreeks in de video doen als in de beschrijving. Ook is het een goed idee om video’s met vergelijkbare onderwerpen te combineren binnen een afspeellijst. Deze worden dan automatisch afgespeeld wanneer iemand een video uit deze serie bekijkt.
Engagement aanmoedigen
Net als kijktijd heeft ook het aantal likes, abonnees en reacties een sterke correlatie met rankings. De eerste stap om engagement van je kijkers met je content te verhogen is om de verbeterpunten te identificeren. En er bestaat geen betere manier om dit te doen dan YouTube Analytics – hiermee kan je precies zien welke video’s zorgen voor subscribers en welke video’s juist gebruikers afschrikken. Ook laat YouTube Analytics je zien welke videocontent waar het populairst is.
Om kijkers aan te moedigen om reacties te geven, kan je hen een directe vraag stellen aan het einde van je video. Vergeet daarbij niet om ook antwoord te geven om zo verdere discussies te stimuleren en je publiek het gevoel te geven dat je naar ze luistert.
Een andere strategie die aan populariteit wint, met name onder bloggers, is het organiseren van contests waarbij je kijkers je moeten liken, lid moeten worden van je kanaal of een reactie moeten plaatsen onder je video. Veel zullen zich waarschijnlijk na afloop van de wedstrijd afmelden, maar een grote groep nieuwe abonnees zullen je video’s een flinke boost in de rankings geven.
Verbeteren van je kanaal
Een van de beste manieren om je kanaal te verbeteren en de interactiviteit van je video’s te verhogen is door gebruik te maken van Cards. Cards zijn interactieve onderdelen die je kan toevoegen aan je video. Er zijn 6 verschillende soorten, afhankelijk van wat je wil promoten: kanaal, link, poll, video of afspeellijst, en donaties.
Eindschermen kunnen je ook erg helpen als je kijkers naar een van je andere video’s wil sturen of als je om extra kijktijd verlegen zit. Voeg eindschermen toe aan de laatste 5-20 seconden van je video en promoot een playlist/video of ander kanaal, moedig kijkers aan om zich te abonneren en link naar andere websites.
Omdat 85% van de Facebook-video’s wordt bekeken zonder geluid, is het toevoegen van ondertitels een noodzaak geworden. Bovendien is het een uitstekende mogelijkheid om je video’s begrijpelijk te maken voor kijkers met auditieve beperkingen of mensen die een andere taal spreken. Overweeg daarom om ondertitels toe te voegen aan je video’s.
Ten slotte willen we ook nog benadrukken dat de beeldkwaliteit van je video’s ook ontzettend belangrijk is. Het is nou eenmaal zo dat video’s in HD-formaat een streepje voor hebben bij zowel kijkers als YouTube – 68.2% van de video’s op de eerste pagina zijn HD. Dus zorg ervoor dat je overschakelt naar HD-formaat als je dat nog niet hebt gedaan.
Video’s promoten
Hoewel onderzoek naar zoekwoorden, optimalisatie van metadata en het verbeteren van kijkersretentie stuk voor stuk enorm belangrijk zijn, leveren ze nauwelijks wat op als je video nergens te zien is. Hier zijn dus een aantal tips om je video’s te promoten en om extra weergaven te krijgen.
Het eerste wat in je opkomt als je denkt aan promotie van content is natuurlijk social media. En inderdaad, het is een zeer goede plek om te beginnen met de promotie van je video’s. In 2018 keken gemiddeld 500 miljoen mensen per dag naar video’s op Facebook. En kijken we naar Twitter, dan valt op dat video-tweets 6x vaker worden geretweet dan tweets met foto’s.
Sociale netwerken zijn dus nog steeds een zeer vruchtbaar platform wat betreft videopromotie.
Een andere effectieve video-promotiestrategie is om video’s in te sluiten in blogposts. Dit kan je links opleveren, maar zal je ook je organische zoekresultaten vergroten. Video’s + content is een win-winsituatie.
Een andere manier om de weergaven van jouw video’s te verhogen is om deze toe te voegen aan je nieuwsbrief.