Jouw website omhoog in de zoekresultaten van Google
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimisation, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Het is een verzameling van verschillende zoekmachine optimalisatie technieken, die het mogelijk maken je website te optimaliseren en te verbeteren voor zoekmachines zoals Google of Bing. Met deze verschillende technieken komt je website of webshop met algemene zoektermen hoger in zoekmachines.
Zo kun je dus meer en relevanter verkeer naar je website leiden en komt je website hoger in de zoekresultaten. We spreken met SEO over het organische verkeer en niet over de advertenties in zoekmachines.
SEO Werkzaamheden
SEO bestaat uit verschillende wekzaamheden, namelijk:
Voor het optimaliseren van deze technieken moeten wij eerst analyseren hoe bezoekers zoeken en wat de zoekintentie is van deze zoekopdrachten.
SEO Zoekwoordanalyse
Voordat wij de website gaan optimaliseren op het gebied van techniek, content en linkbuilding, voeren wij eerst een zoekwoordanalyse uit, ook bekend als keywordanalyse. Het is namelijk belangrijk om dit voorafgaand aan alle andere technieken te doen, zodat wij inzicht krijgen in het zoekgedrag van de gebruiker.
Wat zijn keywords, ofwel zoekwoorden?
Keywords (zoekwoorden) zijn termen die gebruikers van zoekmachines intypen. Dit zijn dus woorden waarmee potentiële klanten jouw diensten of producten kunnen zoeken en vinden. Wij doen een zoekwoordenonderzoek naar de woorden waar jouw relevante verkeer op zoekt en hoe wij deze bezoekers naar jouw website/webshop kunnen leiden.
Naast de zoekwoorden, analyseren wij ook de longtail vragen. Dit zijn zoekopdrachten van 3 of meer zoekwoorden en deze bevatten vaak een vraag. Met deze zoekwoorden en longtail zoekopdrachten kunnen wij een goede content strategie opzetten en jou voorzien van een goed en strategisch SEO-plan. Hierbij analyseren wij de problemen die jouw bezoekers ondervinden en welke oplossing jouw bedrijf biedt voor hen.
Wil jij weten welke zoekintenties jouw bezoekers hebben en welke zoekwoorden zij hiervoor gebruiken?
Wij zoeken graag de juiste zoekwoorden voor je website uit!
Technische SEO
Pagespeed
De snelheid van een website is een van de belangrijkste ranking factors in Google. Als het laden van een website of webshop langer dan 3 seconden duurt, kun je waardevolle bezoekers kwijtraken. Dit is natuurlijk zonde! Daarom kijken wij, bij onze technische optimalisatie, altijd naar de paginasnelheid.
Zo optimaliseren wij bijvoorbeeld afbeeldingen zodat ze geschikt zijn voor de website. Verder kun je denken aan nog een aantal factoren zoals het gebruik van HTML en CSS.
Redirects
Wij letten, naast de bovenstaande optimalisaties, ook op redirects. Een redirect is een verwijzing van een oude URL naar een nieuwe URL. Er bestaan meerdere type redirects, namelijk:
301 redirect: Dit geeft aan dat de URL permanent is verplaatst. Met een 301 redirect neem je de kracht van de oude URL mee naar de nieuwe URL. Een 301 redirect is vaak de beste keuze, aangezien je de kracht van de oude URL overdraagt naar de nieuwe URL;
302 redirect: Deze redirect geeft aan dat de URL tijdelijk is verplaatst naar een andere pagina. Je kunt deze redirect dus toepassen voor een tijdelijke actiepagina. Een 302 redirect geeft geen kracht aan de nieuwe URL;
303 redirect: Dit is een vervangende redirect, ook wel ‘see other’ genoemd. Deze redirect pas je vaak toe op formulieren of bijvoorbeeld betalingen. Deze zorgt er dan voor dat een gebruiker een formulier of betaling niet nog een keer kan indienen middels de knop "vorige" (←) in browsers;
307 redirect: Deze redirect is ook een vervangende redirect en is vergelijkbaar met een 302 redirect. Deze redirect stel je dus ook in als er een pagina tijdelijk is verplaatst naar een andere pagina;
308 redirect: Dit is te vergelijken met een 301 redirect een geeft aan dat de pagina voorgoed verplaatst is naar een andere URL. Ook geeft een 308 redirect kracht door aan de nieuwe URL.
Meerdere redirects
Let wel op met het gebruik van redirects! Je kunt namelijk niet oneindig blijven doorgaan. Als een URL meerdere redirects bevat, verliezen deze ook kracht. Wij adviseren dan ook om het aantal redirects op een URL onder de 5 te houden. Dit adviseren wij omdat zoekmachines, zoals Google, bij 5 redirects stoppen.
Gebroken links en 404 pagina’s
Wij kijken bij onze technische SEO-optimalisaties ook naar gebroken links en 404-pagina’s op de website. Gebroken links zijn URL’s die niet meer werken. Op een gebroken link kun je dan een redirect instellen die verwijst naar de juiste pagina.
Een 404-pagina is een pagina die niet meer bestaat of niet wordt gevonden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een gebroken link die je geplaatst hebt op een pagina (bijvoorbeeld een URL met een tikfout erin) of dat de pagina is verwijderd, denk bijvoorbeeld aan een oude actiepagina. Tijdens onze technische SEO-analyse kijken wij of er veel 404 pagina’s aanwezig zijn die we eventueel naar een nieuwe URL kunnen redirecten. Ondanks dat je zo zoveel mogelijk wil zien te voorkomen, is het belangrijk om een goede 404 pagina te hebben. Een goede 404-error mag bijvoorbeeld best wel een beetje humor bevatten, maar moet gebruikers van de website ook de kans bieden om naar de homepagina van de website terug te keren.
Sitemap
Een site-wattes? Een sitemap is een pagina waarin de links staan van alle pagina’s van je website. Deze sitemap is ontzettend handig voor gebruikers, maar ook voor zoekmachines. De zoekmachine crawlt je website, vindt direct alle webpagina’s van je website en indexeert deze, wat natuurlijk weer goed is voor SEO. Je kunt meerdere sitemaps toevoegen, want deze mogen niet oneindig groot zijn. Je kunt dan prioriteit geven aan de verschillende sitemaps die zoekmachines dan crawlen.
Benieuwd hoe je website presteert op het gebied van techniek?
Linkbuilding
Website Autoriteit is een ontzettend belangrijk gegeven om te scoren in Google. Om de autoriteit te verhogen, passen wij linkbuilding toe. Linkbuilding is het plaatsen van links voor je website op externe websites die relevant zijn voor het onderwerp. Dit noemt men backlinks. Maar, linkbuilden kan ook op slechte manier, waardoor je website juist kracht verliest! Niet alleen externe links zijn tegenwoordig belangrijk voor je website, ook een goede interne linkstructuur is onmisbaar. Een goede interne linkbuilding draagt bij aan de juiste navigatie, en verdeelt tevens de autoriteit van je website over je algehele pagina’s.
SEO voor YouTube?
Wil jij weten hoe je jouw video's kunt tonen in de Google zoekresultaten? Zorg voor een goede titel die ervoor zorgt dat bezoekers je video willen bekijken en delen. Een goede en pakkende titel zorgt voor een betere CTR. Wanneer iemand jouw video in de zoekresultaten voorbij ziet komen tussen alle andere video's, is de titel bepalend of ze wel of niet willen kijken.
Wil jij meer weten over YouTube SEO?
Veelgestelde vragen over SEO (Zoekmachine optimalisatie)
Hieronder staan enkele veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.
Wat betekent SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimisation. In het Nederlands spreken we ook van zoekmachine optimalisatie of Google optimalisatie.
Hoe werkt SEO?
SEO bestaat uit drie "pilaren": content, techniek en autoriteit. Wanneer je je site SEO proof in wilt richten zorgen wij ervoor dat de website voorzien is van goede teksten. Hierdoor kan Google de website optimaal kan beoordelen en opnemen in de index. Wanneer deze drie punten goed uitgewerkt zijn, zal Google jouw website en individuele pagina's op jouw site een hogere positie geven binnen haar organische resultaten.
Waarom moet ik SEO inzetten?
SEO past in een goede online marketingstrategie omdat je via SEO bezoekers aantrekt die niet op de advertenties van Google klikken of deze niet te zien krijgen omdat ze gebruik maken van een AdBlocker. Wanneer de website een steeds betere positie inneemt in de zoekresultaten van de zoekmachines, is het zelfs mogelijk om het budget voor de advertenties te verminderen.
Wat zijn SEO teksten?
Je zou denken dat SEO teksten alleen maar voor de zoekmachines zijn geschreven. Dat is niet waar. Een goede SEO tekst is namelijk zowel voor de zoekmachines als voor de gebruiker geschreven! Bij The Dare Company zorgen we er altijd voor dat de teksten SEO proof (bevatten zoekwoorden waar je bezoekers naar zoeken) en gebruiksvriendelijk zijn (de tekst geeft goed en helder antwoord op de vraag van de bezoeker).
Wat doet een SEO specialist?
Een SEO specialist is iemand die ervoor zorgt dat de website een hogere positie inneemt in de organische zoekresultaten van de zoekmachines.