SearchGPT is de ondergang van Google en SEO (of toch niet?)

ChatGPT heeft uiteraard heel wat teweeg gebracht sinds het online is gekomen. Het heeft talloze beroepen makkelijker of zelfs (bijna) overbodig gemaakt. In de tussentijd heeft OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, niet stilgezeten - de nieuwe live zoekmachine ‘SearchGPT’ is al live voor betalende gebruikers en zal binnenkort ook gratis beschikbaar zijn voor gebruikers. Er komt dus een zoekmachine online die door middel van kunstmatige intelligentie de beste zoekresultaten probeert te presenteren. Betekent dit het einde van Google, dat de slag hierin lijkt te missen? En is SEO voortaan nutteloos?

Andere zoekervaring

Het antwoord op de eerste vraag lijkt voorlopig “nee”. De verwachting is dan ook dat Google gewoon de grootste zoekmachine blijft. SearchGPT en Google zijn namelijk erg verschillend in gebruikerservaring, waardoor het persoonlijke voorkeur lijkt welke het best te gebruiken is. Het eerste wat opvalt bij het gebruiken van SearchGPT, is de afwezigheid van advertenties die de organische zoekresultaten wegdrukken. Daardoor komt er een veel "schoner" en betrouwbaarder ogend zoekresultaat tevoorschijn uit de AI-zoekmachine. Uiteraard is het wel de vraag of deze advertenties wegblijven zodra de dienst voor gratis gebruikers beschikbaar wordt gemaakt.

Dit “schonere” zoekresultaat wordt als nog schoner ervaren door de afwezigheid van alle extra SERP (Search Engine Results Page) features van Google, zoals Google Shopping, grafieken, statistieken, video’s etc.. Hier zullen mensen in verdeeld zijn; veel mensen vinden deze features ontzettend handig en maken hier graag gebruik van. Toch zijn er ook velen die vinden dat het overdone is en inmiddels ten koste gaat van het snel zoeken naar het gewenste resultaat. We lezen dan ook veel dat SearchGPT een verademing is ten opzichte van alle SERP features van Google. De video feature van Google, die bij een informatieve zoekopdracht meteen de beste video met uitleg laat zien, is de afgelopen jaren ontzettend geliefd en daarmee belangrijk geworden. SearchGPT heeft deze feature dan ook wel beschikbaar!



SEO blijft nuttig - maar anders

En dan SEO (Search Engine Optimization). Sterft het strijden om de bovenste plekken in de organische zoekresultaten uit met de komst van AI, omdat dat toch altijd de beste pagina vindt? Het antwoord lijkt wederom “nee”. Het bepalen wat de beste pagina zal alsnog via bepaalde regels gaan, net zoals nu het geval is in Google. Het zal dus nog steeds zo zijn dat de meest geoptimaliseerde pagina’s, met de minste errors en de meeste tevreden bezoekers etc. (lees hier meer over SEO) de meeste aandacht krijgen in SearchGPT. Waar wel op gelet zal moeten worden door SEO specialisten, is dat OpenAI samenwerkt met Microsoft en daarom de zoekmachine Bing als basis wordt gebruikt voor de zoekresultaten van SearchGPT. Voor Bing lijken de SEO regels net iets anders te werken dan bij Google. Zo ligt er bijvoorbeeld meer nadruk op kwalitatieve backlinks en minder op de kwantiteit daarvan en zijn exacte zoekwoorden in de titels en URLs belangrijker dan ze in Google zijn (waar synoniemen belangrijk zijn). De verwachting is dat het rekening houden met de regels van Bing je website goed kan laten scoren in SearchGPT!

Geen paniek dus!

SearchGPT is dan wel een waanzinnige ontwikkeling die het leven op het internet flink zal gaan veranderen, voor een gelouterde marketeer is het een van de vele veranderingen die de marketingwerkzaamheden iets aan zullen passen. Google blijft voorlopig gewoon belangrijk en zal de eigen AI ook proberen op te schroeven. Daarnaast zal SEO prima toe te passen zijn op SearchGPT, door de optimalisatieregels van Bing in acht te nemen. Bij The Dare Company zijn we in elk geval niet in paniek, maar zijn we gewoon rustig aan het voorsorteren voor onze klanten. Zoals bij elke baanbrekende ontwikkeling…