Wat is E-commerce?
Verschillende online betaalmiddelen schoten de laatste paar jaren uit de grond. Denk hierbij aan PayPal of de cryptocurrency waaruit weer nieuwe online platformen als Binance en Coinbase Commerce ontstonden. Wereldwijd telt PayPal al zo’n 267 miljoen gebruikers-account, waaronder 21 miljoen zakelijke accounts. En op Binance worden er dagelijks meer dan 1 miljard transacties uitgevoerd. Al deze online platformen vallen onder het fenomeen E-commerce. Bij E-commerce zullen velen denken aan webshops van een favoriet merk. Maar E-commerce is dus veel meer dan alleen online retail.
E-commerce omvat het gehele proces van het kopen en verkopen van producten via elektronische middelen, zoals op mobiele applicaties en het internet. E-commerce is tegenwoordig een van de meest invloedrijke verkoopkanalen. De letter ‘E’ in E-commerce staat voor elektronisch. E-commerce kan dus ook gelezen worden als Electronic-commerce of elektronische handel. E-commerce is zowel het online winkelen als elektronische transacties. Je kunt cryptocurrency of PayPal zien als een elektronische transactie. Deze betaalmiddelen en internetplatformen vallen dus onder E-commerce. Maar je abonnement op Spotify of een bestelling doen op Amazon of bol.com, vallen ook onder E-commerce.
Ontstaan van E-commerce
Het internet werd eind jaren ’60 in de Verenigde Staten ontwikkeld door het onderzoeks- en defensienetwerk ARPANET, dat verschillende servers op militaire en academische knooppunten met elkaar verbond. Hoewel het dus al vele jaren bestaat, was het internet pas toegankelijk voor het grote publiek vanaf 1990. In augustus 1991 brachten Berners-Lee & Cailliau het World Wide Web-project uit na jarenlang aan HTTP en HTML te hebben gewerkt. Door deze uitvinding en introductie van klikbare-aan-elkaar-gelinkte-pagina’s werd het internet bereikbaar voor het grote publiek.
Het beginpunt van e-commerce is het moment dat computers met elkaar konden communiceren. Dit begon in de jaren zeventig en omvatte onder andere de uitvinding van elektronische overboeking (EFT), ofwel Electronic Funds Transfers. Dit is een systeem dat geld rechtstreeks van de ene bankrekening naar een andere bankrekening overmaakt, zonder dat er papiergeld nodig is om van eigenaar te wisselen.
Een andere uitvinding die bijdroeg aan het ontstaan van e-commerce is de opkomst van Electronic Data Interchange. EDI is een systeem dat zorgt voor data-uitwisseling tussen organisaties, waarmee e-commerce zich kon uitbreiden naar niet-financiële transacties. Telecommunicatie en het vergroten van netwerkcapaciteit zorgden er in 1990 voor dat e-commerce een belangrijke factor werd voor bedrijven.
De eerste online transactie werd voor het eerst gemaakt in 1994 in Philadelphia. Dit ging toen om een bedrag van $12,48 plus verzendkosten. Tegenwoordig is dit kleine bedrag niets in vergelijking met de bedragen die nu omgaan in de e-commerce. Jaarlijks groeit deze sector met gemiddeld 23% en spreken over een totaal aan transacties van jaarlijks $1,83 biljoen. En dit is alleen nog maar de retail sector.
Vormen van E-commerce
Er zijn verschillende voordelen van E-commerce die je als offline retailer niet hebt. Zo is, door lagere informatie en communicatiekosten, het makkelijkere online en ruimer assortiment aan te bieden. Daarbij wordt ook de marktplaats vergroot en bereik je ook internationale klanten.
E-commerce kan je indelen op basis van het producttype. Je hebt fysieke producten die ook wel de typische online retailers worden genoemd. Denk hierbij aan merken als Zara, de Bijekorf of de Mediamarkt. Dit zijn dus ook producten die fysiek in een winkel gekocht kunnen worden en veel van deze merken zijn ook op deze manier begonnen.
Een andere vorm is service gerichte e-commerce. Denk hierbij aan onlineservices of diensten zoals cursussen, freelancers of consultancy bedrijven. Het koopproces is bij deze vorm van e-commerce vaak anders. Je moet hierbij eerst zelf contact zoeken met het bedrijf en je probleem bespreken voordat er een dienst wordt aangeboden.
E-commerce is natuurlijk digitaal. Het volgende producttype kan daarom niet ontbreken en richt zich op digitale producten. Je kunt hierbij denken aan e-books, software, online cursussen of platformen. De beste voorbeelden hiervan zijn online tools als Google Analytics, WordPress of Spotify. Maar ook grafische producten of virtuele producten vallen hieronder, zoals Adobe Creative Suite.
Buiten dat je e-commerce kan afbakenen op producttype kan je ook kijken naar het klantcontact. Zo heb je het bekende Business to Business (B2B); dit omvat de handel tussen twee bedrijven. Je kunt hierbij denken aan bedrijven die consultancy bedrijven inschakelen om een tijdelijk project uit te voeren. Daarnaast heb je ook Business to Consumer (B2C); ofwel de handel tussen een bedrijf en een consument. Goede voorbeelden die vallen deze vorm van klantcontact zijn Ikea of Nike. Consumer to Consumer (C2C) omschrijft de handel tussen consumenten. Dit zijn meestal online platformen als Vinted of Marktplaats waar consumenten hun eigen spullen kunnen verkopen aan andere consumenten. Tot slot heb je nog Business to Business for Consumer (B2B4C) of handel van bedrijf naar bedrijf voor het gekocht wordt door de consument. In deze vorm van e-commerce verkopen bedrijven hun producten aan bijvoorbeeld een online platform, die het product vervolgens aan de consument verkoopt. Voorbeelden van deze vorm zijn online platformen als bol.com en Coolblue.
Hoe werkt E-commerce?
Zoals we eerder aangaven is e-commerce het gehele proces van het kopen en verkopen van producten via elektronische middelen. Maar hoe werkt dit in praktijk? Allereerst maak je een keus in wat voor product of dienst je wilt aanbieden. Wil je bijvoorbeeld een webshop beginnen waar je fysieke producten verkoopt? Hierbij moet je goed nadenken over de logistiek achter je webshop. Dit logistieke stukje bestaan uit de volgende onderdelen:
- Inbound: het ontvangen, registreren en plaatsen van goederen in een opslagplaats of magazijn.
- Orders picken: wanneer een product wordt besteld wordt deze uit het magazijn gehaald, verpakt en voorzien van een adresetiket.
- Versturen: vervolgens worden de pakketjes verstuurd via een postorderbedrijf of met een bestelwagen.
Bij een webshop heb je nog verschillende opties als het gaat om de logistiek. Je kan kiezen voor Dropshipping. Deze logistieke vorm is het doorverkopen van een product die je niet zelf op voorraad hebt. Als je een bestelling binnenkrijgt, bestel jij vervolgens het product bij de leverancier die het zelf naar de consument stuurt. Bij de logistieke vorm E-fulfilment geeft je het logistieke proces geheel uit handen. Dit kost overigens veel geld maar bespaart je ook veel tijd. Tot slot kan je ook het gehele logistieke proces zelf doen. Van opslag, magazijn tot het verpakken en versturen. Als je maar enkele kleine producten per maand verkoopt kun je dit zelfs vanuit huis doen!
Ben jij nou van plan om een E-commerce business op te starten in de vorm van een webshop/ website of online platform? The Dare Company heeft verschillende specialisten die je hierbij kunnen helpen! Benieuwd? Neem nu contact met ons op!